Adem en Stem

Heb je last van heesheid, schorheid of het wegvallen van de stem?
De KNO arts onderzoekt of dit kan liggen aan verkeerd gebruik van de stem. In enkele gevallen kan verkeerd stemgebruik leiden tot het ontstaan van stembandknobbels. Dan moet de oorzaak van het ontstaan van de knobbels, nl. het verkeerde gebruik van de stem, worden weggenomen.

adem stem

De behandeling

De logopedist leert de cliënt een goede stemgeving aan en goede stemhygiëne. De adem is hierbij de motor van de stem. De knobbels verdwijnen na de behandeling vrijwel altijd vanzelf. Soms is het resultaat onvoldoende en moeten de knobbels operatief verwijderd worden.

Na de operatie volgt altijd weer een periode van logopedie. Omdat stemklachten vaak voortkomen uit gespannen nek- en schouderspieren werken we frequent samen met de therapeuten vanuit therapie centrum “de Vesteynde”.

Manuele Larynx Facilitatie

Veel stem- en /of keelklachten gaan gepaard met te veel spanning in de spieren in en rondom het strottenhoofd (de larynx). Speciale manuele technieken zijn goed toepasbaar voor dit gebied om een te veel aan spanning in deze spieren te herkennen en te verminderen of op te heffen.

Dit wordt manuele larynx facilitatie genoemd. Deze methode is zowel diagnostisch als therapeutisch toe te passen. Door stretchen van gespannen spieren wordt ontspanning bereikt, waardoor stemoefeningen sneller zullen aanslaan. Deze therapie kan opzichzelfstaand toegepast worden of als onderdeel binnen de behandeling van stemklachten, globusgevoelens (het gevoel dat er iets in de hals/keel zit) en slikklachten.

We combineren de behandelmethoden Re-Attach, larynxmanipulatie en Stemtechniek, en dat is uniek in Friesland!

Stem adem

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op via 0511–477764 of info@zintijn.nl.
We helpen je graag verder.

Zintijn locaties

Bij Zintijn kies je voor een auditproof en enthousiast team van logopedisten en coaches.

Zintijn locaties

Bij Zintijn kies je voor een auditproof en enthousiast team van logopedisten en coaches.